Ukoliko imate farbanu kosu ili želite da je ofarbate po prvi put onda bi trebalo da znate da je nega takve kose često izazov. Posebno ukoliko je plava ili blajhana, a danas se upravo njome bavimo. Obojena kosa sa sobom nosi to da je dlaka mnogo krtija, sklonija lomljenju i isušivanju. Kako bi dlaka posvetlela potreban je hidrogen ili blanš koji izvlače pigment iz dlake a u tom procesu ona postaje ogoljena i krhka.

Posebno težak zadatak je održavati kosu negovanom i hidriranom a ujedno sačuvati svežu i dobru boju što duže, bez žutih ili narandžastih tonova koje niko ne želi. Dakle, kako da napravite savršen balans i budete zadovoljna plavuša sa negovanom kosom? Pratite sledeće korake.

Pranje samo vodom

Pravilo koje svi znamo ali nije na odmet spomenuti ga. Bilo da imate farbanu ili prirodnu kosu, izbegavajte često šamponiranje kose, čak iako ste bili fizički aktivni. U tom slučaju, operite kosu mlakom/toplom vodom i blago je hidrirajte regeneratorom u spreju. Šamponi mogu bespotrebno da isuše vlas i teme, a to ne želite. Međutim, ukoliko ste bili na bazenu, obavezno operite kosu kako biste uklonili hlor iz nje, i duboko je nahranite intenzivnom maskom.

Pojačajte negu na 200%

Jasno vam je da posvetljeni pramenovi traže dodatnu negu i duboku hidrataciju. Verujemo da imate dobar šampon i regenerator, bogatu masku, i možda neko ulje za krajeve. Ali nemojte biti lenji i negovati kosu samo na dan pranja. Posvetite joj malo pažnje svaki dan a posebno tokom noći, i videćete pozitivne rezultate. Tokom dana su najzgodniji regeneratori u spreju, dok povremeno praktikujte dubinsku negu tokom noći uz pomoć namenskog tretmana ili nekog prirodnog ulja poput jojobinog ili arganovog.

Koristite SPF

Letnja sezona je krenula te smo neminovno mnogo više izloženi jakom suncu. Baš kao što čuvate kožu lica i tela od štetnih UV zraka, tako je potrebno da čuvate i vašu kosu. Posebno ako ste na bazenu ili plaži. U ekstremnim slučajevima preporučujemo da nanesete neko ulje u kosu, i potom naprskate neki SPF. I naravno, kad god ste u prilici, nosite šešir ili kačket.

Ljubičasti šamponi i maske

Za održavanje svežine vaše plave nijanse preporučujemo da koristite ljubičaste šampone i regeneratore. Oni će ublažiti pojavu žutih tonova i uspešno sprečiti da vaša platinasta ili med plava nijansa postane narandžasta. Ove proizvode, međutim, koristite povremeno, jer umeju malo da isuše kosu, pa ih kombinujte sa vašim regularnim šamponom i regeneratorom.

Izbegavajte toplotu

Što više možete izbegavajte toplotu i aparate za stilizovanje poput prese i uvijača. Tokom leta, neka vaš zaštitni znak bude blago neuredna – messy frizura. Nju možete postići tako što ćete prespavati sa kosom upletenom u pletenicu, na koju ste prethodno naneli penu ili neki sličan proizvod za stilizovanje.