Kada se kaže ruž, misli se pre svega na ružičastu boju. Međutim, danas govorimo o karminima, bez obzira na njegovu nijansu jer verujemo da je proizvod za usne neizostavni deo svakog nesesera. Čak su i naše bake, ako ništa drugo, imale svoj omiljeni ruž za specijalne prilike koje su tada nanosile. Zato je bitno da znate kako najefikasnije možete da ga nanesete, kojim trikovima da se poslužite kako bi što duže bio postojan i kako da ga nanesete da izgleda uredno i pruži dodatni volumen.

Karmini klasične formulacije će hidrirati usne, dati im punoću i naglasiti njihovu senzualnost. Odabir nijanse je na vama, ali imajte na umu da se kod onih tamnijih lakše uočavaju nepravilnosti, te ako niste iskusni, birajte nude varijante za početak.

PILING + HIDRATACIJA

Da bi karmin izgledao lepo na usnama, najvažnija je adekvatna nega. Kao što smo spomenuli, moderni ruževi imaju hidratantna svojstva, ali redovan piling je must have! Možete kupiti proizvod namenjen tome, ili ga možete napraviti tako što ćete pomešati šećer (birajte prah šećer za nežniji efekat) i kokosovo ulje, te tom smesom istraljati usne nekoliko minuta.  Ako to radite pre samog šminkanja, uklonite višak šećera, a kokosovo ulje će ostaviti usne mekim i nahranjenim, što je idealna podloga za dalje korake.

Ako su vam usne glatke i nemate potrebu za pilignom, onda nanesite takan sloj balzama i utapkajte ga prstima. Ponovo je bitno da se ukloni višak masnoće. Umesto toga, možete naneti i prajmer za usne koji će obezbediti glatku podlogu a ujedno dati intenzitet i dugotrajnost ružu.

OLOVKA JE OBAVEZNA

Sada kada su vam usne meke i glatke, prelazimo na olovku. Njome ćete postići preciznost ali je vrlo bitno da ona ima tanak vrh. Druga stvar, olovka će pomoći kod razlivanja, pošto je suvlja od karmina te onemogućava da se karmin ulije u nazolabijalne borice koje svi imamo, manje ili više. Počnite od sredine gornje usne koju slobodno možete blago precrtati i vucite olovku do jedne, pa do druge ivice. Uglove usana nemojte precrtavati, samo centralni deo. Isto ponovite i na donjoj usni. Kada ste uokvirili usne, olovkom možete popuniti i unutrašnjost. Time ste postigli jedan dobar temelj.

SLOJEVITOST – PUT DO DUGOTRAJNOSTI

Po nekom pravilu koje nam mnogi šminkeri preporučuju, karmin se nanosi u dva tanka sloja. Prvi sloj karmina se nanosi vrlo nežno, tapkanjem. Višak možete ukloniti maramicom tako što ćete je staviti između usana i blago je poklopiti. Drugi sloj može biti nešto intenzivniji, kako bi odabrana boja dobila željeni intenzitet. Ali nemojte preterivati. Ako ima viška, nije na odmet da ponovite korak sa maramicom. A za ultimativnu dugotrajnost preporučujemo da uzmete malu četkicu za blend na koju ste prethodno naneli transparentni puder. Njome blago istapkajte usne kako bi setovali ruž i to je to. Sigurni smo da će stajati bar osam sati, čak i ako budete želeli nešto da prezalogajite.