ZAŠTO BI TREBALO DA IZBEGAVATE SOLARIJUM
Oliva, Zdravlje

ZAŠTO BI TREBALO IZBEGAVATI SOLARIJUM

Trend preplanulog tena ne jenjava. I mada je davnih dana bilo visoko cenjeno kada neko ima svetlu put i takozvani ’’aristokratski’’ ten, u današnje vreme u popularnoj kulturi, preplanulo je neretko sinonim za zdravo i atraktivno.

Da li je to najispravnije stanovište? Da li se možemo sunčati uz minimalne rizike?

Sunčanje kože dovodi do postizanja tamnijeg tena, a sunčanje u solarijumu ubrzava taj proces. Solarijum čine UV lampe koje emituju ultraljubičastu svetlost koju emituje i Sunce. U epidermisu koji je površinski sloj kože, ćelije proizvode pigment koji se zove melanin. On apsorbuje UV zračenje i daje koži tamniju boju čime štiti ćelije. Kada je koža izložena UV zračenju, ona tamni. Tamnjenje kože zapravo jeste njen odbrambeni mehanizam. Na taj način ona pokušava da se zaštiti od oštećenja.

Što su ćelije izloženije UV svetlosti, to je veća opasnost od nastanka oštećenja kože i pojave raka. Naučno je dokazano da je sunčanje u solarijumu opasnije od popodnevnog letnjeg sunca, jer je UV zračenje jače čak tri do šest puta.

Istraživanja su pokazala da je pojava raka kože povezana sa izloženošću UV zračenju prilikom odlaska u solarijum. Osobe koje posećuju solarijume imaju čak 20% veće šanse da obole od raka kože od onih osoba koje ne koriste solarijum. Taj procenat raste čak na 59% kod osoba koje su bile izložene solarijumu pre navršene 35. godine.

Usled UV zračenja mogu se javiti opekotine na koži, plikovi, alergijske reakcije na sunce, iritacije kože i oticanje. Ujedno, dokazano je da UV zračenje iz solarijuma dovodi do preranog starenja kože i narušavanja imunog sistema organizma.

UV lampe iz solarijuma mogu dovesti i do oštećenja vida. Preporuka jeste da se prilikom odlaska u solarijum koriste zaštitne naočare ali ni one nisu garancija da do oštećenja oka neće doći. Uvek postoji opasnost od trajnog poremećaja vida, povreda rožnjače i nastanka katarakte ili raka.

RAZLOZI ZA IZBEGAVANJE SOLARIJUMA

Mi ćemo navesti samo neke od njih. Naime, osim što se odlaskom u solarijum povećava rizik od oboljenja kože i nastanka raka, izlaganje UV lampama dovodi do preranog starenja kože i ozbiljnih oštećenja ćelija u celom telu. Nekada te posledice nisu odmah vidljive, ali vremenom one dolaze do izražaja. Solarijum ne predstavlja zdraviju alternativu izlaganju suncu, jer i lampe u solarijumu emituju identičnu ultraljubičastu svetlost kao i sunce, čak i jaču. Usled sunčanja u solarijumu, organizam dehidrira, koža se isušuje i ubrzan je proces njenog starenja i gubitka elastičnosti. Takođe, solarijumi neretko umeju biti izvori bakterijskih infekcija usled problema sa higijenom.

Brojne kampanje koje se susreću u javnosti a koje ističu sve štetne posledice izlaganja suncu i korišćenja solarijuma, kao i promene koje vode do raka kože, postepeno menjaju svest kod ljudi i donose promene. Samo ispravnom edukacijom može se uticati na prevenciju nastanka ove opake bolesti ali i drugih zdravstvenih problema koji mogu biti prouzrokovani posećivanjem solarijuma.

Leave a Reply