VODIČ ZA KOREJSKU NEGU U 10 KORAKA
Oliva, Preparativa

VODIČ ZA KOREJSKU NEGU U 10 KORAKA

Ranije smo pisali nešto više o samim ritualima i kulturi koju Koreanke posvećuju negovanju, a sada vam predstavljamo konkretan vodič kroz svih deset must have koraka nege lica. Ne treba svih deset praktikovati svakodnevno, ali je svaki korak ponaosob vrlo važan i ima svoju ulogu.

1.  Uljani čistač

Kao prvi i osnovni korak u svakoj dobroj rutini navodimo uklanjanje šminke i ostalih nečistoća koje nakupimo tokom dana. Sastoji se od uljanog čistača koji se nanosi na suvo lice uz blagu masažu. Potom se uz dodatak vode emulsifikuje i uklanja umivanjem ili vlažnim peškirom.

2. Čistač na bazi vode 

Kad ste završili prvo čišćenje, prelazite na naredno. Njega postižete uz pomoć čistača u vidu pene ili gela. Sa njim ćete dubinski očistiti kožu i biti sigurni da ste potpuno uklonili sve ostatke šminke i sebuma i pripremili lice za samu negu.

3. Piling

Ovaj korak možete primenjivati na nedeljnoj bazi. Bilo da je u pitanju mehanički ili piling uz pomoć kiselina, on je vrlo značajan korak. Otklanjanjem mrtvih ćelija sa površine kože vraćate blistavost tena koji se u Koreji jako ceni.

4. Toniranje 

Toniranje je prvi od nekoliko koraka hidratacije, a ona je ključ negovane kože. Oni dolaze u formi tečnosti, vodenog seruma ili u obliku spreja tj. osveživača za lice. Pored hidratacije on koži vraća pH balans.

5. Esencija  

Jedan od zaštitnih znakova azijske rutine negovanja jesu upravo esencije. Po teksturi ih možemo svrstati između tonika i seruma. Esencije su jako važne jer sadrže veliki broj aktivnih komponenti koje utiču na same ćelije kože, podstiču njihovu regeneraciju i samim tim čine kožu mekšom i zdravijom.

6. Ampula/Serum/Booster  

Ampule, ili na zapadu poznatije kao serumi tj. busteri su koncentrovane verzije esencije i najčešće se primenjuju za rešavanje konkretnog problema. Ako želite da se izborite sa iritacijama, hiperpigmentacijom, umanjite bore ili postignete visoki sjaj kože – ampula je odgovor.

7. Sheet maska

Svi pređašnji koraci hidratacije kulminiraju sheet maskom. Maramice natopljene koncentrovanim serumom su savršena opcija onih dana kada želite dodatni boost. Sheet maske takođe sprečavaju da serum isparava i tako konstantno natapaju kožu hranljivim supstancama.

8. Krema za predeo oko očiju

Koreanke vrlo studiozno pristupaju samoj tehnici nanošenja kreme za predeo oko očiju jer je u tom delu koža vrlo delikantna i tanka. Malu količinu proizvoda nežno utapkavajte dok se ne upije i nikako nemojte razvlačiti proizvod.

9. Hidratantna krema

Azijske kreme su znatno lakše i gelastije, te neće opteretiti kožu kao evropske. Tako da će ovaj poslednji sloj hidratacije zapravo učiniti da sve što ste naneli pre toga nema prostor da ispari.

10. SPF proizvod

Kao poslednji korak rutine je nanošenje zaštitnog faktora. Negativni uticaji sunčevih zraka su poznati svima, posebno Koreankama (koje dodatno cene svetao ten) te je SPF krema apsolutno obavezna svakog dana.

Leave a Reply