OVOG LETA PRUŽITE KOŽI - LUBENICU
Oliva, Preparativa

OVOG LETA PRUŽITE KOŽI – LUBENICU

Iako nas pozdravlja vrućinama, nekad i nepodnošljivim, letnje godišnje doba nam bez sumnje donosi mnogo lepih stvari. Neke od njih vezane su za ishranu i kada pričamo o voću, značaj bismo ovog puta dali lubenici. Međutim, čak su i naše bake bile upoznate sa pozitivnim uticajem koji ima na našu kožu. Evo zašto bi baš lubenicu trebalo da uvrstite u beauty rutinu ovoga leta, i to što pre. I, mali fun fact (ukoliko možda ne znate) lubenica spada u povrće.

Verovatno se pitate zašto da je stavljate na lice, kada možete da je pojedete? Ali, verujte da svaki njen deo može da se iskoristi, i kora i semenke, dok je meso lubenice toliko sočno da odmah asocira na hidrataciju. Korom možete oporaviti oštećenu kožu dok su semenke pune proteina i masnih kiselina te pomažu kod zatezanja zrele i umorne kože.

Lubenica se sastoji od čak devedeset odsto vode što je čini odličnim borcem protiv dehidrirane kože. Može da je omekša, a samim tim vizuelno umanji bore. Uz nju je najbolje kombinovati sastojke poput hijaluronske kiseline kako biste maksimalno pojačali zadržavanje vode. Ukoliko želite antioksidativni efekat, koristite je sa kozmetikom koja ima vitamine C i E.

Njena najveća prednost je što se efekti nakon korišćenja vide odmah. Ali naravno, kada želite dugoročne rezultate, koristite je više puta nedeljno tokom letnjeg perioda. Ona je pogodna za sve tipove kože, a imajući u vidu da je pitanju prirodni proizvod, možete je koristiti i češće. Ona takođe ima i anti-inflamatorno dejstvo. Dobra je kao prevencija u pojavi akni i smiriće iritiranu kožu, posebno posle izlaganja sunčevim zracima.

Dermatolozi savetuju da je najbolje koristiti je ujutro, za buđenje kože. U službi tonika bi bila najbolja opcija, nakon čišćenja i umivanja, ali i uveče. S obzirom da će omekšati kožu, učiniće da ostali proizvodi koje nanesete prodru dublje u sve slojeve.

Napravite masku od lubenice

S obzirom da ste saznali koje sve dobre osobine poseduje, evo kako konkretno da je primenite. Naravno, kozmetika sa ekstraktom lubenice je poželjna, ali tokom leta je možete staviti direktno na kožu i izvući najviše iz nje. Recept za ovu masku će najviše prijati onima sa mešovitom kožom i problematičnom T zonom.

Potrebni sastojci:

¼ male lubenice

1 supena kašika meda

Lubenica će se ponašati kao esencija koja vlaži kožu i čisti pore, dok će med zadržati vlagu i ublažiti bubuljice. Imajte na umu da je ova maska malo lepljiva, pa nije baš laka za uklanjanje. Držite je 15ak minuta, i nakon toga nežno umijte lice mlakom vodom i uživajte u lepoj koži ovog leta.

Leave a Reply