KOJI SU OSNOVNI TIPOVI KOŽE oliva
Oliva, Preparativa

KOJI SU OSNOVNI TIPOVI KOŽE

Kakav ćete tip kože imati, najpre zavisi od genetike. Postoje četiri osnovna tipa kože: suva, normalna, masna i kombinovana. Stanje naše kože je druga kategorija i ono je uglavnom prolazno, a na njega utiču različiti unutrašnji i spoljašnji faktori.

Najbolju procenu toga koji tip kože imate mogu vam dati dermatolog i farmaceut.

Normalna koža je tip koji karakteriše optimalno funkcionisanje ćelija. Ovaj tip kože imaju najčešće deca. Pore nisu vidljive, lice je glatko, zategnuto, elastično i gipko pri mimici. Bore ne postoje, koža nije ni presuva ni premasna, a ten je ujednačen. Nije izražena osetljivost, cirkulacija je na dobrom nivou, tekstura je mekana i baršunasta.

Masna koža je specifična po tome što se na njenoj površini luči previše sebuma. Lojne žlezde rade pojačano i mašćenje ovakve kože je izraženije nego što je to slučaj kod drugih tipova. Ovakva koža sporije dobija bore i bolje podnosi lagane teksture u kremama za negu lica. Kod masne kože nisu retke pojave zapušavanja pora, inflamacije i stvaranja akni. Ovaj tip lepo podnosi proizvode sa voćnim kiselinama koji otpušavaju pore i čiste ih dubinski. Redovna eksfolijacija je obavezna jer sprečava da dođe do zapušavanja pora i stvaranja bubuljica.

Kombinovana koža je tip koji sadrži kako i samo ime kaže, nekoliko tipova kože u sebi. Dakle, ona ima odlike i normalnog i suvog i masnog tipa.

Suva koža je tip kod koje se proizvodi manje sebuma nego kod normalnog ili masnijeg tipa. Kao posledica toga, ovakvoj koži nedostaju lipidi koji bi joj pomogli da formira zaštitnu barijeru od spoljašnjih uticaja i da zadrži vlažnost unutar epidermisa. Ona ume da zateže, da bude gruba na dodir, osetljiva i sklona iritaciji. Nisu retki problemi vezani za suvu kožu i oni čine čak 40% razloga zbog kojih se ide kod dermatologa.

Uzroci suve kože mogu biti različiti. Voda se može gubiti znojenjem, stresom, pod uticajem spoljašnjih faktora itd. Suvoj koži nedostaju epidermalni lipidi kao što su holesterol, ceramidi i  masne kiseline koji pomažu da koža očuva zaštitnu barijeru. Zato ovakav tip kože zahteba posebnu negu u svim koracima, počev od čišćenja pa do proizvoda za hidrataciju i ciljane potrebe.

Kako biste imali najbolje rezultate i bili zadovoljni kožom vašeg lica, potrebno je pravilno utvrditi koji je tip kože koji imate i u skladu sa time odabrati kvalitetne preparate koji će odgovarati vašim potrebama.

Leave a Reply