U 6 koraka do brzog i postojanog letnjeg makeupa
Dekorativa, Oliva

BRZI LETNJI MAKEUP U 6 KORAKA

Imati postojan ali neosetan makeup tokom letnjih meseci, složićete se, vrsta je izazova. Faktori na koje ne možemo uticati jesu vrućina i neizbežno znojenje usled kojeg lice prosija. Međutim, ono na šta imamo uticaj jeste pre svega savesna nega kože i korišćenje adekvatnih proizvoda koji će pružiti maksimum, pa čak i u ovakvim uslovima. Kozmetička industrija je daleko dogurala poslednjih deset godina pa se zaista možemo osloniti na proizvođače, a ima ih pregršt kvalitetnih. Ne treba očekivati čudo i slepo pratiti obećanja sa ambalaža, ali kada brend tvrdi da je proizvod dugotrajan ili vodootporan, ima mat efekat i sl. to je u najvećem broju slučajeva zaista tako.

Priprema kože + SPF

Da bi makeup proizvod zaista ispunio sva očekivanja, potrebno je uraditi dobru pripremu kože. Sve što nanesete ispod uticaće na performanse pudera, rumenila itd. Bez obzira na tip kože, tokom leta je preporučljivo koristiti kozmetiku na bazi vode. Ustali ste ujutro, osećate pod prstima da vam je koža glatka, hidrirana i nahranjena, a nije masna, ne dirajte ništa već pređite na prajmer ili tečni puder. Ukoliko niste sigurni koliko proizvoda vam je potrebno, vodite se tezom “manje je više”. Dalje, prajmer birajte prema tipu i potrebama vaše kože. Silikonski prajmeri su odlični protiv prosijavanja masne kože ali ne odgovaraju svakom. U tom slučaju birajte one u obliku klasične kreme ali sa osobinama produžavanja trajanja šminke.

Još jedna važna stavka tokom leta jeste SPF. Idealno je ako se nalazi u kremi, ali ga može sadržati i vaša  šminka (prajmer, tečni puder itd.). Ne bežite od toga da kombinujete više SPF proizvoda. Time nećete pojačati njegovo delovanje duplo ili troduplo, ali svaki sloj zaštite se računa. Sada postoji široka lepeza ultra laganih proizvoda koji štite od sunca i neće učiniti da se prosijate posle pola sata.

Lagana ali dugotrajna podloga

Vrlo često i to greškom, lagane i hidratante formule povezujemo sa osobinom da nisu postojane. To uopšte nije pravilo! Šta više, mnogi takozvani “lagani” puderi postojaniji su od onih “teških”, koji u prvi mah mnogo prekriju. Tokom vremena njihov debeli sloj krene da “puca”, ulazi u sitne borice i koža mnogo brže prosija jer je suviše zagušena. Sa druge strane, lagana podloga će dati prostor koži da diše, dok će uspešno ostati na njoj i tokom velikih vrućina. Gledajte u pravcu toniranih krema i pudera laganog pokrivanja na kojima je naznačeno da imaju dugotrajan ili mat efekat.

Kremasto rumenilo

Mnogi od vas imaju otpor prema kremastim teksturama, posebno tokom leta. Ipak, same jagodice nisu sklone prosijavanju, a ovakav tip proizvoda zaista daje neodoljiv i mladalački letnji izgled. Ukoliko ipak više volite klasična rumenila, predlažemo neko koralno, sa blagim šimerom.

Bronzer 

Verujemo da je on za većinu dama neizostavan tokom leta. S obzirom da ćete koristiti laganu mat podlogu, uzmite bronzer koji ima suptilan sjaj. On će licu vratiti boju i dimenziju. Nanesite ga na obraze, iza rumenila, na čelo, malo na nos i bradu i u pregib kapaka, kako biste celom licu dali bronzani izgled. Plus, ne morate koristiti hajlajter i biti u strahu da ćete izgledati kao disko kugla posle nekoliko sati.

Vodootporna maskara + sjaj za usne

Ovde nemapreviše filozofije budućia da je vodootporna maskara must have, osim ako ih ne volite ili nemate problem sa preslikavanjem. Kao poslednji korak nanesite neki balzamasti karmin ili još bolje sjaj – za efekat glossy usana.

Leave a Reply