Danas je Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Obeležavanje ovog dana započele su Međunarodna federacija za dijabetes i Svetska zdravstvena organizacija 1991. godine. Zašto baš 14. novembar? Izbor datuma nije nasumičan. Upravo je na ovaj dan rođen Frederik Banting, jedan od naučnika zaslužnih za otkriće, odnosno izolovanje insulina. Za svoj rad Banting je dobio i Nobelu nagradu za medicinu. 

Svetski dan borbe protiv dijabetesa daje priliku osobama sa dijabetesom, zdravstvenim radnicima, kao i medijima da se udruže kako bi zajedno podigli svest o dijabetesu. Svake godine, na ovaj dan se organizuju različite kampanje, događaji i edukacije. Univerzalni simbol za dijabetes je plavi krug, te je ovaj dan “obojen” u plavo. Na primer, brojni gradovi osvetljavaju svoje znamenitosti plavom bojom kako bi iskazali svoju solidarnost i podršku. Takođe, na ovaj dan razne organizacije imaju priliku da skrenu pažnju na važnost prevencije, redovnih kontrola i adekvatnog lečenja ovog oboljenja. Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda, koje se zove upravo “Plavi krug”, organizuje akciju besplatnog merenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska u Mercator centru. Redovni pregledi i adekvatna terapija izuzetno su važni kako bi se izbegle ozbiljne posledice koje ovo oboljenje može uzrokovati. Međutim, broj obolelih je u stalnom porastu i širom sveta mnoge osobe sa dijabetesom nemaju adekvatan pristup lečenju. Obeležavanje ovog datuma ne ograničava se samo na ovaj dan, to je poziv na svakodnevno ulaganje u negu i preveneciju dijabetesa. Neizmerno je važno raditi na unapređivanju kvaliteta života osoba obolelih od dijabetesa, kao i njihovih porodica i svih ljudi na koje ova bolest utiče, jer svako zaslužuje normalan život. 

Oliva zdravlje stavlja na prvo mesto. Zbog toga, želimo da se pridružimo obeležavanju ovog dana – obezbedili smo popust od 50% na sve proizvode namenjene dijabetičarima.

https://www.oliva.rs/akcija/dijabetes-1